Autorijden tijdens het coronavirus: tips

21 april 2020

Anno april 2020 is er één ding wat de hele wereld bezig houdt; het coronavirus. Iedereen houdt zich zo goed en kwaad als het kan aan het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar soms roept de plicht, kunt u niet thuisblijven en móet u met uw auto op pad. Daarom hebben wij wat tips voor u om dit ritje zo hygiënisch mogelijk te maken.

Reis bij voorkeur alleen. In de auto is natuurlijk bijzonder lastig om de 1.5 meter regel in acht te nemen, tenzij u een 7 persoons auto rijdt.

Wanneer uw auto getankt moet worden, gebruik dan de plastic handschoenen die standaard bij een tankstation beschikbaar zijn. Maar nog beter; zorg voor uw eigen handschoenen en leg deze in uw dashboard kastje.

In de auto zelf is de kans op een besmetting natuurlijk minder groot dan in openbare ruimten zoals de supermarkt. Toch kleeft er nog een klein risico aan reizen met de auto.

Desinfecteer de nodige oppervlakken

In uw auto zitten veel oppervlakken die in contact komen met uw handen. Het is raadzaam om uw auto te desinfecteren voor en na de rit, vooral als u de auto deelt met iemand anders en als u in fysiek contact bent geweest met andere mensen.

Gebruik een schoonmaakdoekje op bijvoorbeeld het stuur, de versnellingspook, de handrem en ook de knoppen van uw radio, het scherm van uw navigatie en de richtingaanwijzer n de portiergrepen. Met een microvezeldoekje en isopropanol kunt u heel goed deze delen desinfecteren.

Met welke middelen?

Welke middelen u daarvoor kunt gebruiken? Veel spullen die u misschien al in huis hebt, doen het werk. Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent is effectief tegen het coronavirus. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in uw auto. Sterker nog, wij gebruiken ze zelf ook om onderdelen te desinfecteren. U kunt zelfs alcohol gebruiken om de stoelbekleding en andere zachte oppervlakken in de auto schoon te maken. Pas alleen een beetje op met de dosering.

Alcohol beschadigt de (kunst)leren bekleding in principe niet, maar u moet ook niet flink gaan schrobben. Dan kan het materiaal verkleuren. Poetst u voorzichtig en drukt u niet te hard, dan is er niets aan de hand. Behandel het leer na het reinigen wel even met een beschermend middel voor het leer.

Veilig tanken

Tanken hoort nou eenmaal bij autorijden. Ook bij het tankstation moet u op uw hygiëne letten: Minimaliseer het contact met het personeel, tank zelf (in sommige landen is dit niet zo vanzelfsprekend als in Nederland) en was na afloop direct uw handen. Kan dat niet, desinfecteer ze dan met desinfecterende gel. Zorg ervoor dat u die in de auto hebt.

In het beste geval gaat u tanken bij een onbemande pomp en gebruikt u een contactloze betaalmethode om af te rekenen. Gooi de tank helemaal vol, zodat u niet over een paar honderd kilometer weer moet tanken.

Sommige maatregelen mogen dan nogal drastisch lijken, het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Hoe kleiner we de kans op verspreiding van het virus maken, des te sneller wordt ons leven weer normaal. Wees alert, maak zo min mogelijk contact met anderen en als je u met de auto reist, doe dat dan alleen. Vergeet daarbij niet om uw handen grondig te wassen en desinfecterende gel te gebruiken.

Terug naar nieuwsoverzicht